Kaikki tietävät, että koripallossa perusideana on yrittää tehdä mahdollisimman monta koria ja samalla estää vastustajasta tekemään koreja. Mitä muuta koripallon säännöt pitävät sisällään?

  • Koripalloa kansainvälisellä tasolla pelatessa kentän kooksi on määritelty 28×15 metriä. NBA-liigan peleissä kenttä on hivenen laajempi: 28,7×15,2 metriä. Koripallokori saa olla halkaisijaltaan 45,7 senttiä ja sen tulee olla kiinnitettynä 182,9×106,7 sentin kokoiseen taustalevyyn. Koripallon koollakin on väliä pokeri säännöt, sillä virallisesti koripallo saa miesten peleissä olla ympärysmitaltaan 74,9 senttiä ja naisten peleissä 72,4 senttiä.
  • Joukkueet / pelaajien lukumäärä: Koripallossa vastakkain asettuu toisiaan pelaamaan siten, että kentällä saa samanaikaisesti olla enintään viisi pelaajaa per joukkue. Joukkueet saavat vaihtaa pelaajia aina kun sitä tuntuu.
  • Pelin tavoite: Koripallossa tavoitteena on saada koripallo heitettyä vastassa olevan joukkueen puoleiseen koriin. Se joukkue, jolla on eniten pisteitä pelin lopussa on koko ottelun voittaja.
  • Ottelun kesto: Koripallo-ottelu koostuu kaiken kaikkiaan neljästä kymmenen minuutin pituisesta erästä. Mikäli normaaliajan päätyttyä peli on tasoissa, mennään ottelussa jatkoajalle, jota pelataan viiden minuutin jaksoissa niin kauan, että jommalla kummalla on jakson lopussa toista joukkuetta enemmän pisteitä.
  • Pisteet: Kun pelaaja tekee korin kolmen pisteen alueen sisäpuolella eli korin lähellä, saa joukkue siitä kaksi pistettä. Kun kori tehdään kauempaa kolmeen pisteen alueen ulkopuolelta, tuo kori silloin joukkueelle kolme pistettä. Yhden pisteen saa joukkue silloin kun kori tehdään vapaaheittolinjaviivalta.
  • Pallon liikuttaminen: Koripalloa voi syöttää pelaajalta toiselle tai sitä voi vaihtoehtoisesti myös pompotella yksi pelaaja pisteestä A pisteeseen B pelaajan kävellessä tai juostessa. Ennen syöttöä tai heittoa pelaaja saa ottaa kaksi askelta ilman pallon pompottelua. Kun pallon pompottelun on lopettanut, ei sitä saa enää aloittaa uudelleen. Kun se joukkue, jolla on pallo hallussaan, on ylittänyt kentän keskiviivan, ei palloa saa enää lähteä viemään kentällä taaksepäin.
  • Aikarajoitteet: Koripalloon liittyy monia aikarajoitteita, jotka tekevät siitä todella nopeatempoisen ja aggressiivisen lajin. Esimerkinä koripallossa käytettävistä aikarajoista ovat kahdeksan sekunnin aika pallon siirtämiseen hyökkäyslaitaan puolustusalueelta. Lisäksi on huomioitava, että joukkueella on pallon haltuun saamisen jälkeen 24 sekuntia aikaa yrittää tehdä kori.
  • Virheet: Kun kaksi vastakkaisen joukkueen pelaajaa rikkovat jotain pelisääntöä kohdatessaan, lankeaa siitä jommallekummalle tai joskus kummallekin virhetuomio. Kun pelaaja saa nimiinsä yli viisi henkilökohtaista virhettä yhden ottelun aikana, hänet poistetaan pelistä kokonaan. Rikkeitä on olemassa monenlaisia ja niistä saattaa seurata myös erilaisia rangaistuksia. Esimerkiksi fyysinen estäminen on ehdottomasti kiellettyä, joten toiseen pelaajaan tarttuminen estämismielessä, töniminen tai mikään muu väkivalta on ehdottomasti laitonta toimintaa pelikentällä ja johtaa kosketusvirheeseen. Useimmiten rangaistuksena vastapuolen joukkue saa määrätyn määrän vapaaheittoja, joita tulee useimmiten yhdestä kolmeen tilanteesta riippuen. Tuomareilla on tärkeä rooli koripallossa, sillä heidän tehtävänään on tuomita huomaamansa virheet. Sen lisäksi, että päätökset riippuvat pitkälti tuomarin omasta tulkinnasta, on eri liigoissa, sarjoissa ja maissa on kuitenkin joskus hyvinkin suuria eroja sääntöjen tulkitsemisen suhteen.
  • Rikkeet: Koripalloon liittyy monia peliä koskevia sääntöjä ja rajoitteita, joiden noudattamatta jättäminen johtaa pallon menettämiseen. Koripalloa ei saa viedä kentällä näkyvien rajojen ulkopuolelle tai edes rajan päälle, sillä silloin sen katsotaan poistuneen pelikentältä, jolloin viimeinen palloa koskettanut pelaaja ja hänen joukkueensa joutuvat luovuttamaan pallon vastapuolelle.

Pelaajien on myös tärkeä huomioida oma toimintansa palloa käsitellessään. Palloa ei saa missään nimessä kantaa tai kättä muutenkaan pidellä pallon alla kantamista muistuttavalla tavalla. Palloa ei saa koskettaa sen ollessa menossa koriin tai jo korissa. Pallon potkaiseminen tai lyöminen lentopallomaiseen tapaan on myös ehdottomasti kiellettyä. Tällaisesta toiminnasta joukkueelle saattaa langeta pallonmenetys tai tietyissä tilanteissa esimerkiksi se, että hyökkäysaika nollataan.