Nyt kun koripallo on Suomessakin saanut aivan uudenlaista nostetta, herää kysymys siitä, mikä siitä tekee urheilulajina niin puoleensavetävän. Tällä hetkellä maailmalla koripalloa pelaavat vastakkain yli kahdensadan maan joukkueet ja olympiakulta koripallossa on yksi kaikkein himoituimmista saavutuksista urheilun saralla. Vaikka Suomessa jääkiekko onkin huippusuosittu urheilulaji, koko maailman tilastoja katsottuna koripallo päihittää sen mennen tullen. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, mutta koripallo tulee hyvänä kakkosena.

Koripalloa voi pelata kuka tahansa

On arvioitu, että maailmanlaajuisesti koripalloa harrastaa jopa yli kolmesataa miljoonaa ihmistä. Tästä voidaan suurimmaksi osaksi kiittää koripallon aloittamisen helppoutta, sillä tässä lajissa ei tarvitse sijoittaa rahojaan varusteisiin juuri ollenkaan. Koripallo edellyttää harrastajaltaan vain urheilutossuja, palloa, koria sekä ennen kaikkea motivaatiota kilpailemiseen. Palloa voi pompotella itsekseen kentällä tai peliä voi pelata yksi yhtä vastaan, kaksi kahta vastaan tai vaikkapa kokonainen joukkue toista joukkuetta vastaan. Tuskin on ketään sellaista ihmistä, joka ei olisi edes joskus elämässään kokeillut pompotella koripalloa.

Koripallo on jännittävä laji, jossa tilanteet muuttuvat nopeasti

Koripallo on nopeatempoinen laji, jossa viime hetkillä saatetaan joskus nähdä pelin kääntyvän täysin päälaelleen. Juuri tämä koripallon tuoma jännitys on yksi sen hienouksista, sillä toisinaan peli saattaa päättyä hyvinkin dramaattisesti. Katsojille koripallo tarjoaa mojovasti jännitystä, jonka vuoksi siitä on helppo pitää heti alusta alkaen.

Koripallo on myös urheiluvedonlyöjien suosiossa

Urheiluvedonlyöntiä harrastavien keskuudessa koripallo on noussut yllättäen valtaisaan suosioon. Pistehajautuksen myötä yhä useampi urheiluvedonlyöjä on innostunut veikkaamaan esimerkiksi yksittäisten koripallopelien voittajia sekä kokonaisten turnausten lopputuloksia. Koripallo onkin vedonlyönnissä melkein yhtä suosittu laji kuin jalkapallo tai jääkiekko. Suomessa Susijengin yllättävä menestys viime vuosina on saanut veikkaajat entistä innokkaammin seuraamaan koripallon edesottamuksia niin kansainvälisissä kisoissa kuin myös NBA-liigan peleissä.

Amerikkalaisten lajista koko maailman suosioon

Koripalloa leimasi pitkään amerikkalaisuus. Sen lisäksi, että lajin kehitti amerikkalainen James Naismith 1800-luvun lopulla, oli koripallo pitkään amerikkalaisten dominoima peli, jossa muunmaalaiset eivät juurikaan pärjänneet. Kansainvälisissä kisoissa Yhdysvallat niitti mitalin toisensa jälkeen ja pitkään tuntui siltä, ettei muilla olisi edes mahdollisuutta haastaa koripallon supermaata.

70-luvulla Yhdysvallat joutui kuitenkin tunnustamaan Neuvostoliittoa vastaan tappionsa olympialaisten kultamitaliottelussa, joka herätti laajaa kiinnostusta kansainvälisessä yleisössä. Ottelun lopputulos osoitti, ettei Yhdysvallatkaan ole koripallossa täysin voittamaton, ja juuri tämä motivoi muiden maiden maajoukkueita tekemään entistä kovemmin töitä voittamisen eteen. Vähitellen vuosikymmen toisensa jälkeen tilanne alkoikin tasapainottua ja esille nousi uusia koripallomaita ja koripallotähtiä, jotka eivät kaikki olleetkaan kotoisin Yhdysvalloista. Nykyään esimerkiksi Brasilian, Argentiinan, Venäjän, Australian ja Hollannin joukkueet ovat pärjänneet varsin mukavasti, eikä otteluita Yhdysvaltain maajoukkuetta vastaan enää erityisesti pelkää kukaan.

Koripallon kansainväliset supertähdet

Monet koripallotähdet nousevat esille samaan tapaan kuin esimerkiksi jalkapallon tai jääkiekon superlahjakkuudet. NBA:sta onkin ponnistanut julkisuuteen lukemattomia koripalloilijoita, joita pidetään nykyään jonkinlaisina kansainvälisinä ikoneina. Kevin Durantin, Steven Curryn, LeBron Jamesin, Kobe Bryantin ja Wilt Chamberlainin kaltaiset huipputason koripalloilijat tunnetaan kansainvälisesti ja heistä on tullut monen pienen koripalloilijan esikuvia.

Aivan yhtä suureen suosioon koripallon kirkkaimmatkaan tähdet eivät ole kuitenkaan nousseet jalkapalloon verrattuna. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan jalkapallotähti Cristiano Ronaldolla on sosiaalisessa mediassa lähes 130 miljoonaa seuraajaa enemmän kuin Durantilla, Jamesilla, Jordanilla ja Bryantilla yhteensä. Tästä voidaan vetää johtopäätös siitä, että vaikka koripallo onkin suositumpaa kuin koskaan, on sillä vielä matkaa kuljettavanaan ennen kuin se saavuttaa urheilussa samanlaiset mittasuhteet kuin jalkapallo.