Koripallo on upea peli, jota voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän myös kouluopetuksessa. Se on peli, joka saa kaikki liikkeelle, tarjoaa haasteita sekä tarjoaa onnistumisen elämyksiä. Tälle sivulle on koottu vinkkejä, joiden avulla koripallosta voisi tulla nykyistä luontevampi osa koululiikuntatunteja.

Miksi juuri koripallossa on runsaasti potentiaalia koululiikuntatunteja silmällä pitäen?

Koripallossa on monia ominaisuuksia, joiden ansiosta se on erinomainen peli juurikin koulun liikuntatunneille. Ensinnäkin se tarjoaa oivan mahdollisuuden joukkuepelaamisen harjoitteluun, joka on monilla elämän osa-alueilla sekä kouluelämässä tarvittava taito. Samalla lapset oppivat toimimaan ryhmässä. Koripallo sopii kaikille ikäryhmille, kunhan muistetaan huolehtia siitä, että pelissä käytettävä pallo on oikeaa kokoa ja että kori on sijoitettu oikealle korkeudelle. Lisäksi sääntöjä tulee muokata siten, että ne sopivat kulloisillekin pelaajille.

Kun koripalloa pelataan koulussa, pääsevät sen hyvät ominaisuudet esille. Ensinnäkin koripallossa kaikkien tulee osallistua, koska se vaatii syöttö- sekä joukkuepelaamista. Peli innostaa oppilaita juoksemaan, koska kaikki pelaajat osallistuvat sekä puolustamiseen että hyökkäämiseen. Näin se tarjoaa runsaasti liikuntaa lähes huomaamatta. Pelaaminen asettaa myös haasteita, koska se vaatii monia erilaisia taitoja sekä monipuolisia perusliikuntataitoja. Pallonkäsittelytaitojen pitää olla tässä pelissä menestymiseksi huippuluokkaa.

Millaisia palloja koululiikunnassa kannattaa suosia?

Koululiikuntatunnilla voi käyttää aivan hyvin yhden pallon sijaan useampaa palloa. Tällöin myös heikoimmat oppilaat saavat runsaasti kosketusta palloon ja voivat harjoitella pelaamista kaikessa rauhassa. Pallon materiaalilla tai koolla ei ole suurta merkitystä, vaan vaikkapa lentopalloja voidaan käyttää koululiikuntatunnilla koripallon harjoitteluun. Monen pallon käyttö tuo koripallotuntiin mielekkyyttä, koska tällöin vältytään turhalta odottelulta ja turhautumiselta.

Kun koripalloa pelataan kilpailumielessä, käyttävät alle 12-vuotiaat minipalloa, jonka koko on 5. 12-14-vuotiaat ja naiset käyttävät kokoa 6 olevaa C-palloa ja yli 14-vuotiaat pojat sekä miehet 7-kokoista palloa. Koulun liikuntatunneilla pelattaessa koripalloa joukkueina, kannattaa käyttää minipalloa ala-asteella ja C-palloa yläasteella.

Koripallossa käytettävässä pallossa tulee olla tarpeeksi ilmaa, koska tyhjänä pallon pomppiminen vaikeutuu. Samalla myös harjoittelusta tulee tavallista vaikeampaa. Tästä syystä koulun perusvarusteisiin tulisikin kuulua hyvä pallopumppu, joka on riittävän pieni kulkeakseen helposti opettajan mukana. Tämän lisäksi opettajalla kannattaa olla kunnollinen pilli, jonka ääni kantautuu pallojen aiheuttaman melun yli saaden oppilaiden huomion kiinnittymään tarvittaessa opettajaan.

Mitä kannattaa ottaa huomioon korien suhteen?

Myös koreja kannattaisi olla käytettävissä mahdollisimman monta, koska tällöin oppilaat voidaan jakaa pienryhmiin ja jokainen oppilas ehtii harjoitella korin tekemistä oppitunnin aikana useita kertoja. Näin oppitunneista tulee mielekkäitä eikä oppilaiden tarvitse hukata turhaan aikaa odotteluun. Alle 12-vuotiaat tekevät koreja kilpailutoiminnassa koreihin, jotka sijaitsevat 260 senttimetrin korkeudella. Tätä vanhempien korit sijaitsevat 305 senttimetrin korkeudessa. Onkin hyvä, jos koulun koripallokorien korkeutta voidaan säätää.

Liikuntatunneilla on hyvä käyttää matalampia koreja ala-asteella ja siirtyä korkeampiin koreihin lasten siirtyessä yläasteelle. Jos korin heittäminen tuntuu alle 12-vuotiaista liian haastavalta korin sijaitessa 260 senttimetrin korkeudessa, voidaan koria toki laskea tätäkin alemmas, jos se vain suinkin on mahdollista. Myös liikunnassa onnistumisen elämykset ovat avainasemassa eikä lasten ole mitään mieltä heitellä koreja liian haastavissa olosuhteissa, jolloin toistuvat pettymykset ovat taattuja. Myös erikokoisia koreja voi käyttää pienimmillä pelaajilla. Peliä voi siis rohkeasti muokata kulloistenkin pelaajien tarpeita ja taitoja vastaavaksi!

Korien lisäksi kannattaa kouluun hankkia tukevia kartioita, joilla voi helposti rajata alueita sekä harjoitteita. Kartioita kannattaa hankkia 4-16 kappaletta. Lisäksi on hyvä hankkia erilaisia ja erivärisiä liivejä sekä nauhoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi joukkueiden merkitsemiseen sekä erilaisiin leikkeihin.